1. HEM
  2.  » 
  3. MEDARBETARE
  4.  » 
  5. ADVOKAT MARIE LAGERLÖF
  6.  » Intervju Marie 2018

Intervju Marie 2018

Du har nu framgångsrikt drivit advokatbyrå i nästan 20 år – vad är det som driver Dig som advokat?

Egentligen är det inget som driver mig just som advokat. Vad som driver mig är mitt jobb och att driva egen verksamhet inom humanjuridik.  Jag drivs av att varje dag, och jag menar varje vardag som jag jobbar, få var del i nya möten. Att träffa klienter, domare och inte minst, mina fina och unga jurister på kontoret. Varje dag är en ny rolig utmaning. Fantastiskt. Drivet är att få vara del av just detta.

Hur tycker Du att humanjuridiken utvecklats under de år Du varit verksam inom området

Svår fråga, men jag anser nog att inom rättsväsendet är utvecklingen den att familjerätten blivit mer mänsklig. Domarna vågar ta ut svängarna mer, visa att de också är helt vanliga människor. I början av min karriär var det mer stelt och formalistiskt, vilket inte passar i just familjemål. Jag anser också, eller rättare sagt känner, att riktigt duktiga familjerättsdomare får mer ”credit” för att de är duktiga just inom familjerätt. Förr var familjerätt juridik för B-laget. Både vad gäller advokater och övriga aktörer som domare.  Så tror jag inte att det är numera.

Vad tror Du att framtiden kommer att ställa för krav på jurister och advokater som arbetar med humanjuridik?

Jag tror att det kommer bli specialisering även inom humanjuridiken. Jag tror jurister gör klokt i att specialisera sig inom ett område. Brottmål, ekonomisk familjerätt, arvsrätt och ren familjerätt.  Det är nödvändigt och klienterna kommer kräva att bara få ha specialist. Och det är rätt att klienterna kräver detta.

På vilket sätt tycker Du att Lagerlöfs advokatbyrå skiljer sig från andra humanjuridiska byråer?

Hur töntigt det än låter så tror jag det faktiskt den stora skillnaden är jag. Jag är oerhört krävande och kontrollerande, vilket jag till sist tror ger resultat. På min byrå tycker jag det är viktigt med fortbildning. Vill någon specialisera sig så får man det. Gå på kurser mm. När man får advokattiteln är man hos mig självgående, superetisk och vet hur man behandlar klienter korrekt. – På andra byråer tror jag, tyvärr, att arbetsgivaren släpper sina biträdande lite mer vind för våg och har ett mer lönsamhetskrav på sina yngre medarbetare. Så är det inte hos Lagerlöfs.

På byrån arbetar många unga jurister. Vad är Ditt bästa råd till någon som är ny inom advokatbranschen?

Våra biträdande har ofta jobbat under lång tid som praktikanter hos oss innan de blir anställda som biträdande jurister. Ibland flera år. De vet precis hur det fungerar hos oss när de kliver in som biträdande jurist. – Annars skulle jag vilja säga att man som ny biträdande jurist först ska gilla läget. Försöka vara på hugget och försöka vara delaktig och hjälpa de äldre inom så många juridiska områden som möjligt. Om något juridiskt område känns extra intressant ska Du försöka profilera Dig inom detta. Hitta kurser, fördjupa Dig i artiklar, rättsfall mm inom detta område. Visa framfötterna och berätta att det är detta Du ska bli bäst på.

Du är en erkänt duktig processjurist. Vad anser Du är nyckeln till framgång i rättssalen

Påläst, påläst, påläst. Ha kontroll över målet redan från dag ett. Juridiken kommer faktiskt som nummer två. En bra plädering som är välgenomtänkt, inte för lång och väl övad. Då har Du kommit långt.

Hur ser Du på framtiden? Vad gör Du och hur ser byrån ut om 5 år?

Denna frågan har jag fått flera gånger men med modifikationen vad jag ska göra om tio år inte fem år som nu
Min högsta önskan är att mina yngre förmågor ska ta över min byrå och att jag ska få njuta frukten av mitt arbete genom att få vara en gammal vis dam och få ha kvar ett rum, kanske en biträdande och några mål då och då.  Att mina unga jurister ska lyckas tillsammans och att jag på något sätt kan vara deras mentor i arbetslivet. Jag hoppas verkligen att detta inte bara är en dröm.

Och slutligen – du tycker mycket om att gå på bio. Om det gjordes en film av Ditt liv, vem skulle då spela Dig och varför?

Det här var ju också en mycket svår och rolig fråga. Mycket tankemöda har jag lagt på att besvara denna. Så här är det. Meryl Streep är min absoluta favorit. ”Älskar henne”. Kanske lite för snäll, så om man blandade upp henne med min manliga favorit Mikael Persbrandt skulle det bli perfekt, för han är ju inte så snäll. Jag har också frågat en mycket nära kompis vad hon tycker och så här säger hon ”Glenn Close. Elak kärring i 101 Dalmatiner och märklig sjuksköterska i Garp” Så svaret blir en blandning av Meryl Streep, Mikael Persbrandt och Glenn Close.