1. HEM
  2.  » 
  3. MEDARBETARE
  4.  » 
  5. ADVOKAT MARIE LAGERLÖF
  6.  » Intervju Marie 2013

Intervju Marie 2013

Byrån har de senaste åren växt med många nya, unga medarbetare. Vad tittar Du som chef på när Du anställer folk?

Det är svårt att svara på eftersom jag är en sådan person som bestämmer mig snabbt; alltför snabbt emellanåt. Alla som har sökt hit har fantastiska betyg och meriter så den teoretiska delen brukar jag inte bekymra mig så mycket om, utan mycket mer den personliga. Allra viktigast för mig är att den som ska jobba med oss ska passa in. Jag anser att det är viktigt på vårt kontor att vi har olika människotyper så att vi kan ha stort utbyte av varandra. Ge och få av varandras kunskaper och goda egenskaper. Det är mycket svårt att förstå och kunna veta vem som kommer att fungera på lång sikt. Jag tror inte det är bra när man, som jag ofta gör, väljer snabbt, även om jag måste säga att en av de bättre rekryteringarna har skett på så sätt. Sait Umdi blev anställd en decemberkväll på Hamngatan i Malmö när David Faxe hjälpte mig hem med varor. Men, det ka också sägas, att vi hade träffats ofta när Sait hade tolkat, så jag visste ju att han var duktig. Annars tror vi på byrån på att låta intressanta juriststuderande praktisera under lång tid hos oss. Vill de sedan vara kvar och passar in så är det ju så enkelt och bra för alla.

Nämn en person Du beundrar! Varför?

Min ledstjärna, både privat och i yrkeslivet, är advokaten Sol-Britt Ingemansson. Detta trots att jag sökte arbete hos Sol-Britt i slutet av 80-talet och jag blev ratad på grund av att jag hade barn!!!. Sol-Britt är den bästa familjerättsjuristen och bland de allra duktigaste med brottmål. Hon har fött och uppfostrat fyra idag framgångsrika söner till stor del helt på egen hand, eftersom maken Stig till stora delar var utomlands. Sol Britt var en fantastisk chef på Allmänna byrån i Malmö, hon fanns alltid tillgänglig för sina klienter och anställda trots stor familj och stort privat umgänge. Sol Britt verkar aldrig stressad utan har alltid tid. Utan att Sol-Britt delat med sig av allt sitt kunnande hade jag aldrig varit där jag är idag.

Hur motiverar Du Din omgivning och Dina anställda?

Jag tror att personer i min omgivning kan uppfatta mig som krävande men förlåter och tar till sig när de förstår att jag ställer samma krav på mig själv i alla lägen.

Att vara advokat handlar ofta om att ha många bollar i luften. Hur hanterar Du stress och de prioriteringar som ibland måste göras?

Jag cyklar och promenerar. Jag är mycket utomhus. Gärna tillsammans med min make Per och vår lille hund Morris.

Vad tycker Du är Din hitintills största bedrift, både privat och inom arbetslivet?

Privat är det sönerna Harald och Axel. Att de är så trevliga, normala och kommer klara sig i livet. Att vi som föräldrar kan börja andas ut. Vi klarade det!

Inom arbetslivet är det definitivt Byrån; Lagerlöf & Partners.

Har Du något favoritresmål?

Nej. Bara jag får resa dit jag och Per kan cykla, äta och dricka gott och bo på små trevliga hotell.

På byrån har vi nyligen infört filmeftermiddag. Vilka är Dina tre senast sedda filmer?

Liv & Ingmar
Searching for Sugerman
Amour
Bra alla tre.

Vad motiverar Dig att göra Ditt bästa för varje klient efter en lång tid som verksam jurist och advokat?

Mötet med klienten. Inget ärende är det andra likt och att det finns en historia och verklighet bakom varje möte. Att få följa och vägleda en klient under en ofta lång resa. Fast det allra bästa är om man kan hitta bra och hållbara lösningar för alla involverade parter; dvs när motparten också blir involverad och nöjd.

Har Du några karriärsmål kvar att uppfylla?

Jag tror på specialistdomstolar vad gäller familjemål. I dessa domstolar ska finnas inte bara domare utan socialjour, polis/åklagare inriktat på familjevåld ,kuratorer, psykologer och umgängescenter där barn och föräldrar kan träffas otvunget och tryggt och där man löser tvister snabbt och konstruktivt. Jag hade tyckt att det skulle vara super roligt att få medverka till en sådan organisation. Nu tror jag tyvärr att jag är en av få som tror på specialistdomstol inom familjemål.