1. HEM
  2.  » 
  3. MEDARBETARE
  4.  » 
  5. ADVOKAT MARIE LAGERLÖF
  6.  » Intervju Marie 2012

Intervju Marie 2012

Du har nu varit aktiv advokat i 17 år och ännu längre arbetat som jurist. Om Du ser tillbaka på Din karriär – vad skulle Du vilja ge för råd till Dig själv då Du var nybliven jurist?

Att inte vara rädd för att vara nyfiken och att inte vara rädd för att göra fel. Jag har i backspegeln lärt mig att jag har fått värdefulla kunskaper och värdefull erfarenhet även av mina misslyckanden. Jag arbetade på domstol vilket jag, i vart fall då, egentligen inte var ämnad för. Jag fick massor av kunskaper som jag har stor nytta av idag. Jag arbetade också med affärsjuridik under ett par år. Det var spännande, men någonstans visste jag att det inte heller var ”jag”. Men jag har haft stor glädje av kunskapen jag fick där. Än idag har jag kvar mina vänner från den tiden, vilket är ovärderligt.

Hur fortsätter man att utvecklas på ett bra sätt då man varit aktiv inom yrket en längre tid?

Att vara öppen i sinnet och att umgås med unga kolleger. Gå på kurser och att vara aktiv i föreningar.

I en nyligen publicerad undersökning gjord av tidskriften ”Advokaten” angående hur dagens advokat ser ut beskrivs humanjuridikens tillbakagång som ett mycket allvarligt problem för rättsstaten. Hur ser Du på detta?

Det allvarliga är att de humanjuridiska problemen i samhället ökar. Även domare som vill arbeta med denna slags juridik minskar. Frågan är väl hur statusen skall kunna höjas i de här målen. Det är mycket energi som måste läggas mellan de olika aktörerna; socialen, polisen, kvinnojour, åklagare, domare m.fl. Man måste se till att aktörerna SAMVERKAR.

I samma artikel framhävs att kvinnor numera är i majoritet i yrket som biträdande jurist. Varför tror Du att advokatyrket lockar många unga kvinnor?

Jag vet inte, jag ogillar genusperspektiv. Jag läser ofta med glädje Pär Ströms bok, ”Sex feministiska myter”, vilket många kvinnliga kolleger ogillar.

Under hösten firar advokatbyrån tio år! Vad har varit det bästa med att driva egen byrå under dessa år?

Varje dag på jobbet! Varje dag har varit spännande och utan slentrian. Att få vara med entusiastiska och nytänkande kolleger.

Vilka personliga egenskaper har varit Dig till nytta inom Ditt arbetsliv?

Nyfikenhet, öppen i sinnet och att jag tycker om människan.

Hur kopplar Du på bästa sätt bort arbetet efter en tung arbetsdag

Musik, gärna Jan Johansson, och så tycker jag även om mat och vin. Jag går mycket på promenader med min hund, Morris, och min make Per. Dessutom tycker jag om spinning och bikramyoga, allt detta tillsammans med min bättre hälft, Per.

På byrån är vi glada i mat. Vilket slags kök lockar Dig mest?

Det svenska och det italienska. Jag har börjat tänka nyttigt och ekologiskt, vilket innebär mycket fisk och närodlade grönsaker. Jag undviker mjöl och mjölkprodukter. Fast ost kan jag inte avstå ifrån. Bröd från Boulangeriet är också beroendeframkallande.

Berätta om Dina tre senast lästa böcker?

Zlatans bok. Även David Lagercrantz. Superbra som alla Lagercrantz böcker. Jag har också läst ”Livet, viljan, möjligheterna” av Anders Andersson. Det är en bok av livsnjutaren, Anders Andersson, som är drygt åttio år gammal. Jag har nyligen också läst ”Dit drömmar färdas för att dö” av Mattias Edvardsson om fallet Bobby. Den är snart färdigläst. Jonas Gardells ”Torka aldrig tårar utan handskar” väntar på nattduksbordet.

Hur hoppas Du att Ditt liv ser ut om tio år?

Då är jag 63 och i god form fysiskt. Jag kommer att träna varje dag och ta Morris på långpromenader. Reser på cykelsemester två gånger om året och hälsar på Nina och Anders i Sydafrika en gång om året. Byrån sköts och drivs av mina unga och entusiastiska medarbetare. Jag har en given plats på kontoret men fattar inga beslut kring verksamheten.