1. HEM
  2.  » 
  3. MEDARBETARE
  4.  » 
  5. ADVOKAT MARIE LAGERLÖF
  6.  » Intervju Marie 2011

Intervju Marie 2011

Du gick från en stor affärsjuridisk advokatbyrå till att starta egen humanjuridisk advokatbyrå, vad var det som lockade med humanjuridiken?

Min dröm och bild av advokatyrket har alltid präglats av att den ”riktiga” advokaten är allmänpraktikanten eller human juristen som uppträder mycket i domstol. När jag jobbade på domstol och den affärsjuridiska byrån saknade jag kontakten med de ”vanliga” och ”riktiga” människorna. För mig lockade just dessa kontakter och även snabbheten och ruschen som jag trodde humanjuridiken skulle föra med sig. Det lockade mig också ofantligt att få driva något eget. Att få forma något utifrån egna tankar. Tankar om att humanjuridiken behövs och att det behövs duktigt folk inom denna del av juridiken. Att man ska ta humanjuridiken seriöst.

Har du, eller har du haft, någon förebild i din yrkesutövning?

När det gäller retoriken måste jag säga att jag är mycket imponerad av Leif Silbersky sätt att använda och övertyga med orden. Han är supertydlig, talar långsamt och övertygande med sin skånska. Han upprepar sina teser flera gånger om på olika sätt och till sist känns det ju som sanning. I vart fall för mig.

När det gäller min dagliga verksamhet är min stora förebild advokaten Sol-Britt Ingemansson som har varit min mentor och vän i snart tio år. Utan Sol-Britt Ingemansson hade jag aldrig klarat av att driva vår byrå. Sol-Britt Ingemansson har lärt mig mycket som man inte kan läsa sig till i böcker. Praktisk hantering av klienter och inte minst taktik. Ovärderlig kunskap som man bara kan få genom erfarenhet.

Du reser mycket, har du något resetips, och vilket i så fall?

Öar är kul. Speciella resmål. Sardinien, Sicilien, Mallorca och inte minst lilla Anholt . Cykla eller promenera och röra på sig är härligt. Då kan man unna sig god mat och dryck. Jag ÄLSKAR god mat och dryck.

Vad gör du när du inte är på kontoret? Fritidsintressen?

Tränar på Forum. Spinning och bodypump. Lite träningsfreak. Umgås gärna med min make, mina barn, deras kompisar, mina vänner kring matlagning och musik. Jag är medlem i Skåneländska Gastronomiska Akademiens vänförening. Långa promenader med hunden Morris som gärna också följer med på våra resor utomlands.

Vad ligger det för läsbart på ditt nattduksbord just nu?

Tidskrifterna Neo och Filter. Gillar Filter bäst utan att kunna definiera varför. Kan det vara så enkelt att det är formatet?

Vad har du för råd till den som funderar på att bli advokat inom området humanjuridik?

Gilla människor och försöka hitta bra lösningar för människor med familjerättsliga problem. Alltså en problemlösare. Kunna ta ner upprörda människor på jorden och få dem att förstå att i livet finns andra värden att värna om än att bråka. Kunna ta folk rätt. Jag tror att man kan vara av fördel av att ha viss livserfarenhet när man ska börja med humanjuridik. Livserfarenhet kan nog också innebära att man lättare kan ”stänga av” klienterna känslomässigt när man går hem, vilket är en förutsättning att göra ett bra jobb. Klienten är nog också mer förtjänt av råd från någon som har livserfarenhet.

Vad skulle du ta med dig till en öde ö?

Per, min man. Våra barn; Liza, Harald, Axel och hunden Morris.

Har du någon dold talang? Det ryktas bland annat att du springer väldigt fort…

Vissa hemligheter håller man för sig själv, men en talang som var dold för mig själv för inte så länge sedan var att jag lärt mig att rocka tung rockring på 2,6 kg i femton minuter. Det var David Faxe på kontoret som utmanade. Kul.

Vad var det som lockade dig till juridikstudierna?

Jag hade en önskan att få läsa till gymnastikdirektör på GIH, men förbjöds av min mor under hänvisning till att bara prinsessor blev sådana på min tid. Min morfar och morbror var ju advokater och verkade ha trevliga yrken och så var det en färdig paketutbildning, så det fick det bli. Jag är riktigt nöjd över att min mor utfärdade sitt veto mot gymnastikdirektör.

Hur tror du att advokatyrket och vår advokatbyrå ser ut om 10 år?

Generellt tror jag domstolarna kommer vara mer specialiserade och effektiviserade. Detta kommer leda till specialistkompetens inom advokatkåren. Jag tror det är bra för oss som advokater. Om tio år tror jag vår byrå består av fem/sex delägare och något fler biträdande jurister. Vi kommer inte vilja växa mer. Jag hoppas och tror att byrån kommer ha ett gott anseende för att vi betraktas som kompetenta, effektiva, tillgängliga, orädda och opåverkbara. Jag hoppas och tror att vi kommer jobba som ett bra team där vi kommer ha stor glädje i de yngre förmågorna som kommer hålla glädjen av att lära sig något nytt vid liv.